Skip to main content

Uitwaaien op Texel

Door: Gerard van Veen

Waar laad jij van op?

Het najaar op ons Waddeneiland heeft iets speciaals. Texel laat ons dan haar ruige randje zien. De zeewind kan woest uit de hoek komen, de golven domineren het strand. Door de lucht jagen donkere wolken, terwijl je dag zomaar kan afsluiten met een felgekleurde zonsondergang. De herfst op Texel is de moeite waard. Wij doen er een schepje bovenop met leuke tips. 

Wind door je haren, een beukende branding. Prachtig, die kracht van de natuur

Geheim van de Dennen

In de herfst ga je natuurlijk het Texelse bos in. Een sprankeltje regen op de bladeren, een prachtige mix van dieprode, bruine en groene kleuren. De wind fluistert door de bomen en daar loop je dan, op een bospad waar je serene rust ervaart. Misschien wil je gewoon lekker wandelen en zien waar je uitkomt. Staatsbosbeheer heeft ook diverse routes uitgezet. Wij tippen ‘Het Geheim’ (2,5 km), met stevige klimmetjes en ruige stukken. Er staan nog dennen uit de tijd dat het bos werd aangeplant, in 1898. Onderweg stuit je op ‘Het Geheim’. Boswachter Min probeerde op deze plek bos te realiseren door direct in te zaaien, in plaats van bomen eerst op te kweken. Hij noemde dat ‘mijn geheim’. De proef mislukte: de dennen kwamen beperkt op en groeiden niet recht omhoog. Maar het is wel een mooi gezicht!

Shoppen in De Koog

Op een bewolkte dag (of met een zonnetje erbij, kan ook) kun je shoppen in De Koog. De Dorpsstraat telt vele leuke winkels met een eigen collectie. Voor een mooie outfit, sportfashion én goede outdoor kleding stap je bijvoorbeeld binnen bij Mantje Texel. De winkel heeft kleding van diverse duurzame topmerken. Beach Active speelt met haar kleding in op het (relaxte) eilandleven. Het hele gezin (inclusief baby!) kan zich in een kleurrijke, sportieve outfit hullen. Wil je meer funshoppen, dan loop je binnen bij Leuk op Texel of Zilt & Zo. Daar vind je hippe woondecoratie, een heuse kerstshop (van sept tot december) en trendy souvenirs van het eiland. Tussendoor stop je voor koffie met gebak of een lekkere lunch in de lokale horeca.

Sterrenkijken bij Ecomare

Het voordeel van het najaar? Roetzwarte, frisse nachten met een sterrenhemel waar je ‘u’ tegen zegt. Zeker op Texel, want in de natuur vind je geen lantaarnpalen – en het straatlicht wordt ’s nachts ook gedimd. Bij het vallen van de avond kun je zelf een plekje in de natuur opzoeken en simpelweg genieten. Maar wil je versteld staan van alles wat de hemel prijsgeeft, dan boek je een paar uurtjes bij Volkssterrenwacht De Jager. In dit observatorium, naast Ecomare, staan telescopen, zonnekijkers en een binoculairkijker. Neem je een kijkje, dan ontdek je zonnevlammen, planeten en veel meer. Profiteer van de nachtelijke duisternis op Texel; er gaat een wereld voor je open. 

Dit moet op je bucketlist

Uit de kunst

Schilderijen, sculpturen, kunst in glas, etsen. Je komt ogen tekort in Galerie Posthuys in De Koog. Een echte aanrader voor kunstliefhebbers én iedereen die nieuwsgierig is en zich graag laat verrassen door mooie creaties. De galeriehouders weten diverse kunstenaars te strikken voor wisselende exposities. Het eiland geeft dan ook volop inspiratie: je ontdekt keramieken vogels tot prachtige zeezichten op doek. Ook als je niet zo’n cultuurspotter bent, dagen we je uit om toch over de drempel te stappen. Krijg je vast geen spijt van! Overigens wonen er op Texel vele kunstenaars, die zich hebben verenigd in Zout Texel. Ook zij exposeren regelmatig of staan op markten.

Tip

Denk je herfst, dan denk je aan warme choco in een strandpaviljoen. Of ga je liever voor een stevig Texels bockbier? Ook in dit jaargetijde kun je heerlijk lunchen of dineren in De Koog, of elders op het eiland. De chef-koks kiezen voor stevige gerechten met een Texelse twist. 

Filter

Prachtige vrijstaande vakantiehuizen

contact button start
Algemene VoorwaardenPrivacyvoorwaarden© 2024 Vakantiebureau KobekoKVK-nummer: 12345678 Btw-nummer: NL123456789B01
Website door Webjongens